Tuesday, April 1, 2014

Nasihat. jangan diperlekeh.

Assalamualaikum.
ape khabar kalian semua?iman duk tahap mana hari ni?jatuh sampai ke bawah tanah atau tengah melayang-layang di awan biru sana? diri sendiri lah jawab.harapnya sentiasa di atas.kalau perasan iman duk bawah tanah tu,cepat-cepat cari jalan nak naikkan balik.istighfar.muhasabah diri.minta nasihat dari sahabat-sahabat.

semalam dapat mesej dari sahabat baik.mengadu 'keserabutannya'.pelik juga,dah lama tak tengok dia serabut.hihi.so,aku call dia.tenangkan dia.mungkin dia perlukan nasihat atau peringatan atau perhatian dari aku ;)

Allah berfirman:

"Dan tetaplah memberi peringatan,sesungguhnya peringatan itu bermanfaat bagi orang-orang beriman"
[Az-zaariyat;55]

peringatan,tazkirah,nasihat,advice benda yang sama.
bila hati kita kering kontang dengan peringatan,nescaya hati kita ada tanda hampir mati.
hati yang mati lebih parah dari kucing yang mati. Ehh. 
sebab tu at least seminggu sekali kita kena cari nasihat.carilah di mana-mana pun agar hati kita tak kebuluran dengan makanan rohani.sekarang ni tak susah.setiap minit boleh cari peringatan,tazkirah.bacalah blog-blog islamik yang best macam budaktomato inchekopiah angelpakaigucci El Daei etc.semua di hujung jari.tapi jangan duk harap baca kat blog dah cukup.ada baiknya join bulatan gembira.pergi kuliah maghrib atau subuh.

sejak aku (bukan aku je tapi kebanyakan sahabat aku) keluar alam persekolahan,banyak benda yang perlu diharungi terutama penjagaan hafazan al-quran.Allah,serius ini sukar.payah.hard.difficult.dan bila sangat terasa kepayahan tu,minta nasihat dari sahabat supaya terus bersemangat.tanya macam mana diorang jaga al-quran.sungguh,masing-masing saling memerlukan :)

bila ada kawan atau orang asing minta nasihat dari kita,bagi je.jangan duk fikir tak layak lah.tak cukup ilmu ape.sebab nasihat tu tak perlu pon panjang berjela.dua tiga perkataan pon kadang-kadang dah memadai.contoh :
'sabar.sesungguhnya Allah bersama orang-orang yang sabar'
'ada masalah,cari Allah dulu'
'istighfar wehh'
sebenarnya bila kita beri nasihat pada orang lain,kita sedang memberi nasihat kepada diri sendiri.kan bagus gitu? 

Nasihat.jangan diperlekeh.
walau satu ayat mungkin si penerima nasihat ingat dan beramal sampai dia mati?
nasihat perlu ada give and take
:D



1 comment:

  1. give and take :D
    Betul!!!
    Sometimes ada orang yg kita nasihat, orang lain nasihat kita balik huhu.
    :D <3 nasihat jangan pernah dilekeh :D

    ReplyDelete

Terima Kasih sudi komen disini.
kalau ada masa,sudi-sudilah komen lagi :)

SEOUL, Korea (Part III)

Assalamualaikum. Anneyonghaseyo! bersambung dari Part I dan Part II mulakan pagi dengan banana uyu. satu ni 1200 won, kalau sini arou...