Sunday, July 13, 2014

Resepi ketam sumbat berkeju

Assalamualaikum. 
Semalam mencuba resepi dari google. Actually dah lama nak buat sebab banyak sangat kat rancangan memasak buat menu ni. Hehe. Alhamdulillah,menjadi la jugak. Sedap :D
Cuma kena sabar la sikit bila nak keluarkan isi ketam tu. Hihi

Bahan-bahan:
-ketam
-udang/ikan/apa-apa je -cincang
-2 ulas bawang merah -hiris
-2 ulas bawang putih -hiris
-cili merah -cincang
-garam dan lada hitam
-mayonis
-mozarella cheese
-daun bawang(x de pon takpe)

Cara-cara:
1-cuci dan keluarkan kulit ketam,rebus. Tos dan keluarkan isi ketam. Ketepikan kulitnya. 
2-tumis bawang merah dan bawang putih sampai garing. Masukkan isi ketam,udang dan cili. Masak kejap je. 
3-masukkan garam dan lada hitam secukup rasa. 
4-kemudian,angkat dan gaulkan dengan mayonis(lebih kurang dua sudu)
5-masukkan inti tu dalam kulit ketam. Tabur mozarella cheese(depends la banyak mana)
6-masukkan ke dalam oven. Bakar 10minit/sehingga cheese mencair. 
7-siap dan hidang. Makan dengan sos cili untuk lebih yummm!


Selamat mencuba kalau rajin ye! Hehe ^^

1 comment:

  1. Wah tak pernah dengar lagi resepi ni. tahniah.

    ReplyDelete

Terima Kasih sudi komen disini.
kalau ada masa,sudi-sudilah komen lagi :)

SEOUL, Korea (Part III)

Assalamualaikum. Anneyonghaseyo! bersambung dari Part I dan Part II mulakan pagi dengan banana uyu. satu ni 1200 won, kalau sini arou...