Monday, September 29, 2014

Terus Belajar

Assalamualaikum.
Allahumma solli 3ala sayyidina muhammad :)


sekarang,aku student falsafah.
mohon doakan aku dapat buat yang terbaik.
:)

Sunday, September 28, 2014

jalan-jalan

Assalamualaikum.
alhamdulillah :)

semalam pergi jalan-jalan ke lowyat cari benda ni :


setelah buat pertimbangan,tolak tambah,aku pilih brother.
sebabnya :
 1. internal ink.abang aku cakap kalau guna yang external ink+pakai tiub tu,mudah sangat ada bubble dekat tiub and ink akan tersekat.
2. ada refill ink.senang.
and beberapa faktor lain lagi.hehe.
semoga dikau setia dan berkhidmat sebaik mungkin untuk daku.hehe :D


lepastu pergi makan+lepak dengan abang aku sementara tunggu sis in law habih sekolah.
pergi kat amcorp mall.serious kedai buku kat situ buat aku jatuh cinta.
insyaAllah,ada masa aku pergi beli.semua buku bahasa inggeris.and yang penting sangat murah.

semalam,bila keluar lepak macam tu lupa sekejap segala assignment,presentation dan masalah emosi serta perasaan yang buntu lagi keliru *cehhhh hahaha*

mood : nak balik rumah :(
kbye!

Wednesday, September 24, 2014

Sunday, September 21, 2014

Adab Berdoa

Assalamualaikum.
hye :*

Allahumma solli 3ala sayyidina Muhammad.


"Sesiapa yang ingin dimakbulkan doanya oleh Allah ketika berduka,maka perbanyakkanlah berdoa sewaktu senang" (Dilaporkan oleh Abu Daud)

Adab berdoa :
1. Memulakan doa dengan membaca basmallah(bismillahirrahmaanirrahim),memuji Allah SWT dan berselawat ke atas nabi.
2. Menutup doa juga dengan memuji Allah SWT,selawat ke atas nabi SAW,ahli keluarga baginda dan para sahabat.
3. Beristighfar,memohon keampunan atas segala dosa yang dilakukan sama ada yang disedari ataupun tidak,sengaja ataupun tidak sengaja.Memohon ampun dengan taubat yang sebenar-benarnya akan menyucikan jiwa dan menghapuskan dosa.
4. Memilih masa dan keadaan yang sesuai seperti selepas solat,satu per tiga malam,ketika hujan lebat,semasa sujud,semasa berpuasa dan sebagainya.
5. Menghadap kiblat.
6. Berdoa dengan bersungguh-sungguh serta menumpukan sepenuh perhatian pada doa yang dipanjatkan.
7. Tawadduk iaitu merendah diri dan penuh pengharapan supaya doa dimakbulkan.
8. selalu bersangka baik dengan Allah.
9. Menjaga amal ibadat serta menjauhi perkara maksiat.
10. Berdoa perkara yang membawa kebaikan.

Allah SWT menggalakkan hambaNya untuk terus berusaha dan berdoa.
jangan kamu berputus asa dari Rahmat Allah Taala :)

Saturday, September 20, 2014

Giveaway 2014 Mialiana.com



Giveaway 2014 Mialiana.com bermula pada jam 8.30 pagi 20 September 2014 hingga 11.59 malam 30 September 2014. Menawarkan hadiah yang bernilai RM1,495.80 untuk dimenangi. Senarai hadiah ada di SINI.

Semua blogger dijemput join untuk menyertai Giveaway ini.

Syarat-syaratnya :

1. Wajib Follow Blog Sponsor
MiaLiana Aynora SewaKeretaSabah ProvideNetwork TengkuButang IeyzartdSyahieyr FuzaMusa YatiAdam ZafirahZarrae Cekelatmanih DayangDeno EngkuMuzahadin PetakBunga AinimRashihah KaryaMahirah Azhafizah Zaidalifah FatihahFazlin FatinFarhanah NiaEmkay SyiraLokman

2. Wajib Like Fanpage Sponsor


3. Buat entri bertajuk Giveaway 2014 Mialiana.com
4. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
5. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI

40 pemenang bertuah akan dipilih melalui random.org dan keputusan pemenang akan diumumkan pada 10 Oktober 2014.

Good luck!

klik pada banner untuk join....

Friday, September 19, 2014

Siapa BERUSAHA,dia BERJAYA

Assalamualaikum. 
Hye :*


Salah satu frasa arab yang famous. 
"Sesiapa yang berusaha,dia berjaya"

Nak berjaya? Do it yourself. 80% kejayaan seseorang datang dari usaha diri sendiri,bukan orang lain. Bentuk usaha bukan rajin study jer,hubungan dengan Allah dan manusia salah satu usaha yang harus di jaga sebaiknya :)

#selamat berusaha mengejar kebijaksanaan dan kejayaan!

Thursday, September 18, 2014

Contest Blog Comel By: Shedaucu


(Sape Nak Join Tekan Banner Atas)

Contest Blog Comel By: Sheda Ucu  Di Anjurkan Oleh Sheda Ucu 
 Bermula 15 september  hingga 15 oktober Dengan Penaja Bersama 


Monday, September 15, 2014

Skytrex Adventure,Shah Alam

Assalamualaikum.
hye :*

ini kisah hari sabtu lalu,kisah pergi release tension kononnya :p
my bestfriend ajak join skytrex adventure ni,dia suruh google la ada apebenda kat skytrex ni tapi sebab aku pernah tengok dah skytrex adventure shah alam ni kat rancangan Safiyya awal tahun haritu,so i know a little bit about it.Thanks Safiyya TV9! memang masa tengok Safiyya dulu,teringin sangat nak mencuba benda-benda macam tu >,<

Skytrex Adventure terletak di Taman Botani Negara Shah Alam,kira-kira 10-15 minit dari stesen KTM Shah Alam.Tempat yang best untuk bersuka ria bersama kawan-kawan.selain daripada skytrekking,korang boleh cycling,melawat rumah 4 musim dan lain-lain.bayaran kemasukan hanya RM3 setiap orang ^^

kawan aku booked untuk 5 orang dan pada asalnya memang penuh tapi sebab ada dua orang kawan aku tarik diri(katanya gayat :p),ada lah peluang untuk aku mencuba..weheeeeee! kami satu group dengan chineese sebab untuk skytrex kalau tak silap kena cukupkan 25 orang satu group..





credit pictures to Hakimah and Zulfa.
 Untuk bahagian skytrex terbahagi kepada 3 peringkat dan kadar bayaran berbeza setiap satu :
1-Little Adventure
2-Big thrill
3-Extreme Challenge
untuk pertama kali,kami memilih Big Thrill.test kemampuan dulu.itu pon ada yang sakit urat.haha.
pesan aku,kalau nak skytrekking ambil pukul 8.30pagi.jangan ambil departure time tengahari sebab nanti terkejar-kejar dengan zohor.huhu
#ukm #uia #msu
we did it! i'm so happy!
bagi aku,bila meniti di awangan melatih diri agar lebih berkeyakinan.hehe
for more information,do visit http://www.skytrex-adventure.com/

Friday, September 12, 2014

Uni Life

Assalamualaikum.
hye salam jumaat semua :)

Alhamdulillah,hampir dua minggu berada di UKM.
dah selamat bergelar mahasiswi.hehe.
kuliah dan kelas tuto belum bermula lagi.pergi kuliah just prof bagi pengenalan.kekadang takde prof pon yang masuk.sobs.huhu
takpe lah,mungkin minggu first tapi kawan aku cakap normal ah mana-mana uni pon..kalau pergi kuliah,pastu last minit cakap batal.keep calm and buat rileks je --"



dah ada assignment pon.huhu.
may Allah ease my way :)
esok nak pi release tension dulu!


Thursday, September 11, 2014

Mini GA September Cash RM300 by Emas Putih

As-Salam

[Siala nak join sila tekan banner di atas]

Mini GA September Cash RM300 ini di anjurkan oeh Emas Putih dan disponser oleh Emas Putih ,  Anagurls , Aimisyafiqah , Julia , Dyba , Tarmizi Mizi , Angah Judin , Amir Zahari , Nisa Ahmad , Halim Brothers 

Wednesday, September 3, 2014

NIAT

Assalamualaikum :)
*autopublish entry*


Nabi Muhammad SAW pernah bersabda : 'sesungguhnya segala amal perbuatan bergantung kepada niat'



perbetulkan niat kita.
pastikan semuanya kerana Allah Taala.
susah? paksa juga diri kita untuk sentiasa memperbaharui niat :)

ibadah kerana Allah.
belajar kerana Allah.
segalanya kerana Allah.

May Allah Bless
^_^

Tuesday, September 2, 2014

SEOUL, Korea (Part III)

Assalamualaikum. Anneyonghaseyo! bersambung dari Part I dan Part II mulakan pagi dengan banana uyu. satu ni 1200 won, kalau sini arou...