Tuesday, January 27, 2015

Resipi Donut Mini

Assalamualaikum.
hye!

ai merajinkan diri isi waktu cuti sem dengan buat donut pagi tadi memandangkan ai punye anak sedara suka makan donut,kira menggembirakan hati dia gittew..luls haha
first time buat donut sendiri ni..biasanya pergi beli kedai saja :D

ok!
bahan-bahan :
~ 3 cawan tepung gandum
~ 1 cawan air suam
~ 2 sudu besar mentega
~ 5-6 sudu besar gula
~ 3 sudu besar susu pekat manis
~ 1 paket yis (mauripan)
~ 1 biji telur

cara-cara :


1. cairkan mentega.ketepikan.
2. masukkan gula+susu ke dalam air suam.kacau hingga larut.kemudian masukkan yis.
3. biarkan campuran yis selama 10 minit (hingga menjadi buih-buih)
**tiada dalam gambar** 
*pukul telur,kacau bersama mentega dan masukkan yis yang dibiarkan tadi.kacau hingga sebati.*
4. masukkan campuran yis ke dalam tepung gandum.kacau sebati dan biarkan selama 45 minit.
5. selepas 45minit,adunan dah mengembang.
6. bentukkan bulat-bulat comel. diingatkan supaya banyak menggunakan tepung di tangan ketika ini sebab adunan lembik dan juga taburkan tepung dalam pinggan.
**tiada dalam gambar**
*goreng sehingga keemasan,jangan ke'koko'an sebab nanti keras di bahagian luar*
*angkat,sejat dan taburkan gula halus*

tadaaaaaaa!
*
*
*


gembira gittew muka anak sedara ai bila balik sekolah tengok ada donut..kucing pon terliur :p
tapi ayah kata kecik sangat --"
(saiz boleh dipelbagaikan,jangan risau..hehe)

selamat mencuba kalau korang belum pernah buat,
gerenti sodappp ^^,

Monday, January 26, 2015

New Spectacle

Assalamualaikum.
hye! selamat hari isnin.hehe :D

yeayyyy dah tukar spec baru..
suka suka suka !
first time buat spec dapat kotak cantik berdimensi gini..
dah la kaler feveret aku..pink+hijau <3
buat dekat Paris Optical,Nirwana Kubang Kerian sebab kawan cakap situ murah..
ada yang buy 1 free 1..memang murah laa tapi...
aku pulak yang berkenan dalam display CarloRino. kahkah
takpe lahhhh, 4 tahun sekali je tukar spec ni :p

*gambar kotak je lebih haha*

Friday, January 23, 2015

Saya Nak RM150 Produk Percuma daripada Nile.com.my

Assalamualaikum.
hye!

Ok ! Nile.com.my yang merupakan online shopping Malaysia yang menjual baju muslimah , Kasut , Beg , Barang-barang Gym , Buku , Barang Dapur , dan banyak lagi akan melancarkan GiveAway semasa Tahun Baru China iaitu pada 19 Februari 2015 .

Di bawah adalah hadiah hadiah bagi giveaway ini :

5 x Pemenang Bertuah yang akan mendapat RM 150 barangan dengan PERCUMA

Macam mana nak join giveaway ni ? Senang je ! Korang buat post di blog dengan mengikut 4 step di bawah ini :

1.     Tajuk Entry : Saya Nak RM150 Produk Percuma daripada Nile.com.my

2.     Letak banner di bawah ini bersertakan backlink untuk banner tersebut .
http://www.nile.com.my/page.php?cd=96


3. Letakkan produk-produk yang korang inginkan daripada Nile.com.my bersama dengan link produk tersebut.

>>Saya mahukan barangan di bawah ini dengan harga kurang daripada RM150<<









Jumlah harga barangan : RM 27.90+RM24.60+RM35.80+RM27.90+RM31.90 = RM148.10

Email kan terus kepada give_away@nile.com.my berserta dengan detail dan tajuk :

CNY Giveaway 2015 (dan nama penuh)

Link blog :
Nama Penuh :
No. Telefon :

Tarikh tutup permohonan update blog adalah 15/02/2015,jam 11.59 malam. Cabutan bertuah akan menggunakan random.org. Keputusan akan dipaparkan di halaman SINI pada jam 4.30 petang 17/02/2015. 

All the best :)


Thursday, January 22, 2015

Border Pass

Assalamualaikum.
hye!

semalam pergi buat border pass selepas mendapati passport telah mati di tengah jalan.haha.
malas nak renew passport, lagipun dalam masa terdekat ni takde nak pergi makan angin mana-mana lagi..


so, ini lah rupa border pass.
lebih kurang sama dengan passport, bezanya passport warna merah..
boleh dibuat di jabatan imigresen Malaysia.
bawa gambar passport berlatar belakang putih dan sediakan RM10.
**nak ambil gambar kat jabatan imigresen pon boleh, RM10 - 4 keping**
dalam masa sejam,border pass siap.sah selama setahun ^^,

p/s: teringin nak makan nasi kerabu Thailand.hewhew :3



Sunday, January 18, 2015

Thursdate.

Assalamualaikum.
hye!

throwback kisah khamis lalu.
hari rabu aku balik dari uni sebab sekarang tengah cuti sem.
hari khamis terus jumpa dengan Zulfa dan Raz. Mimi takde,tengah struggle sem akhir di matrikulasi Melaka. 
half day dengan diorang mana cukup. masing-masing ada cerita yang panjang lebar nak dikongsikan. so, aku rasa kami perlu pergi holiday sama-sama nanti cuti next sem. hehe :D


jalan-jalan ke Bukit Keluang, Besut, Terengganu.
ala-ala hijabista pergi photoshoot kat tepi pantai pakai skirt kembang.
hahaha :p

Giveaway Januari 2015 by Syira Lokman

Assalamualaikum.
hye!jom join giveaway!


tamat : 30 Januari 2015
:)

Tuesday, January 13, 2015

Jalan-Jalan.

Assalamualaikum.
hye!

semalam lepas habis exam terus cari kereta sewa,nak keluar jalan-jalan.
sebab budak ni tak habis-habis suh belanja dia makan. takpelah, duit jpa baru masuk,aku buat baik sikit dengan korang. hihihi. 
actually semalam keluar tiga orang je..budak classmate a.k.a budak satu kolej..
dalam perancangannya nak pegi shah alam sebab nak cari dress and blouse. well,shah alam kan banyak butik tapi apakan daya akak kete sewa tu bagi lewat dah kete dia.hmm
lagipun, calaqisya tak bukak hari isnin.hehehe.
tak sabaww tunggu calaqisya bangi bukak hujung bulan nii >,<


  layankan saja dia nak makan apa..harini rezeki aku belanja korang,insyaAllah lain hari korang belanja aku pulak :D


siap makan, aku bagi Mun drive..
sekali dia pusing stereng ke Putrajaya.hahaha.
Mun & Wani juga sebenarnya ahli usrah aku :)
semoga ukhuwah kita kekal selamanya.
selamat bercuti.
see you guys next sem insyaAllah!

p/s : akak kete sewa, maafkan kami.kami tak suka layanan anda. mungkin ini pertama dan last kami sewa dengan akak. terima kasih. dan apa yang penting, jangan kita susahkan hidup orang lain k! :)

OVER.

Assalamualaikum.
hye!


yeayyyy!
pagi semalam paper last.Alhamdulillah :)
tawakkaltu 3ala Allah~

Friday, January 9, 2015

Nama untuk dia

Assalamualaikum.
hye!

i'm still have one paper left for my final examination.hehe.
4 paper berturut-turut sebelum ni betul-betul mencabar diri aku ><"
so, weekend yang tinggal satu paper rasa ringan sikit. siap boleh layan korea lagi.haha.

nama untuk siapa??

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

taraaaaaaa!


nama untuk barang-barang aku.kihkih.
sebenarnya masa kecik-kecik dulu mostly barang aku memang ada nama tapi lepas tu terus lupa nak bagi. Dulu terpengaruh dengan kak Nuhaa, sebab aku ingat lagi yang nama pinggan makan dia LoLo. hehe.
datang sini, terpengaruh pulak dengan Mariamas :D
lappy dia Ali Syawal *kemain panjang*
fon dia Umar
printer dia Hamzah *ada kisah di sebalik nama ini katanya :p*

***

pastu dia tanya aku,
 "mu punye hp takdok name ko?" (dengan loghat ganung dia tu)
"takdok,aku lupa nak letak nama"
dia pon terus cadang nama *tuttttttttt* hahaha
"takdek kuasa aku nak letak nama dia,takdek maknanya"

pastu terlintaslah tiga nama kat atas tu.
antara nama kegemaran aku. kasi letak nama anak pulak nanti hihi :p

hp : Harith.
lappy : Fateh.
jam tangan : Izz.

sekali aku bagitaw la maksud nama Harith kat Mariamas which means kuat. Boleh pulak dia suh aku buktikan kekuatan Harith dengan membalingnya ke lantai? memang ahhh budak Mas ni >,<

tapi kali ni aku nak bercerita pasal Izz.
Maksud Izz : kekuatan.
Izz setia bebenor dengan aku, since 2010.
almost 5years. Izz pemberian hadiah dari mak aku sempena result PMR.
aku ingat lagi masa dapat result tu aku bagitaw aku nak kamera *permintaan kanak-kanak pramatang*
tapi mak ayah macam berat hati nak bagi. hmmm
pastu mak suggest beli jam, sebab aku takde jam masa tu.
so, Izz menjadi pilihan hati kerana kilauannya begitu mempersona. hewhew.
aku sayang tahap tera giga mega kat Izz ni! pernah menangis sebab kehilangannya sekejap.heee..
Mak, thank you for this value gift :)
Izz, please always stay with me!

p/s : Sebenarnya Rasulullah suka menamakan barang-barang peribadi baginda seperti gelas : ar-rayyan, mangkuk : al-gharra' dan lain-lain. Tujuan letak nama? supaya kita lebih menyayangi barang-barang yang kita ada, bila sayang mesti la kita jaga kann. barang korang ada nama tak? 
:D

SEOUL, Korea (Part III)

Assalamualaikum. Anneyonghaseyo! bersambung dari Part I dan Part II mulakan pagi dengan banana uyu. satu ni 1200 won, kalau sini arou...