Tuesday, March 17, 2015

Dakwah Orang Asli III

Assalamualaikum.
hye semua ^_^

Alhamdulillah,syukur sangat-sangat bila hati ini digerak dan digoncang untuk menyertai satu program,Dakwah Orang Asli III (DOA III) di bawah anjuran Jabatan Usuluddin dan Falsafah UKM dengan kerjasama ABIM.
DOA III bertempat di Kg. Limau,Gua Musang,Kelantan pada 13-15 Mac :)
Alhamdulillah,program berjalan dengan lancar.
aku dapat amek yang muda,beza setahun sajaa hehe tapi still panggil amek.
(amek : emak)
mulanya agak kekok sebab tak biasa kann tapi nasib baik satu rumah aku tu ada 3 family amek,jadi adik-beradik angkat pun dah 9 orang. kuranglah sedikit kejanggalan disitu bila ada seniors yang back up :D


ini rumah amek dan apak.
diorang siap ada astro pelbagai chanel lagi,kalah rumah aku yang ada chanel basic je.hehe


3 amek,3 apak (1 apak takde dalam gambar)
baber tak cukup 2 orang,tolong ambil gambar kot..
(apak : bapa) (baber : abg/lelaki)
*psssttt tak tahu betul ke tak ejaan baber tu ><



making of lemang ubi kayu + kacang tanah.
first time makan dan buat ni :)




with Jiah masak lemang :)


sungai kira macam sumber utama jugak lah.dekat rumah,diorang takde paip.
cuci pinggan,mandi,basuh baju,angkut air untuk memasak semua dekat sini.
muhasabah sekejap.gunakan air paip sebaiknya.
belajar menghargai air.huhu


pagi yang nyaman,udara sejuk.
bercakap keluar asap wehh. mohon percaya please!
saksi : Jiah. haha. tak perlu ke Cameron Highland,Korea,hanya perlu ke Gua Musang :p


sukaneka. aku pergi jenguk kejap je sebab tengah buat lemang time tu. ewahhh :p



ajar adik-adik baca Iqra'.
semoga adik-adik tak jemu untuk terus belajar :)


sedang tekun aku mendengar senior duk tazkirah kat depan..
datang seorang perempuan yang tak pernah aku jumpa dan kenal,bertegur sapa dan berbual panjang..
korek-korek rahsia sikit :p
Nuha,19 tahun seorang yang sangat peramah.bila peramah jumpa peramah,bercakap tak henti la jawabnya,haha.
serta merta dapat adik angkat dari family lain.Nuha kata tu first time dia tahu pasal DOA,DOA sebelum ni dia tak pernah tahu pun..mungkin sebab rumah Nuha lagi pedalaman kot,tak sampai maklumat.hmm Nuha ajak suh buat program lagi. kalau ada rezeki kita jumpa lagi ye Nuha. Setakat ni mesej je dengan dia.Thanks Faizah untuk kenangan atas tu. Nuha dan Faizah sepupu,sama-sama mulut banyak :)


satu pagi yang indah~
umur dah banyak tapi so kanak-kanak. haha :p


mereka yang satu rumah.
kak Tinah,Jiah dan kak Nisa'.


sekali sekala baber ambil alih cuci pinggan bagus jugak >,<


peserta first year DOA III.
terima kasih amek-amek buatkan bunga comels untuk kami semua.
yek suka sangat walaupun bunga tu dah kering sekarang :D
( yek : saya )


apa yang aku belajar..
bukan mudah untuk mengajak mereka mengenal Tuhan Yang Maha Esa..
mungkin dalam kelas Metodologi Dakwah atau ape-ape kursus berkaitan dakwah kita boleh score dengan baik sebab teori..tapi secara praktikal ?
aku masih tak puas hati dengan diri aku sendiri,terasa gagal untuk membawa mereka.
mungkin pertama kali ? entah. tapi aku harap aku diberi peluang lagi.
peluang yang akan aku guna sebaiknya. biiznillah :)

korang,cubalah dekati masyarakat.selami jiwa mereka.pasti jiwa halus mereka ada juga terdetik walaupun sedikit untuk mengenal erti cinta kepada Allah, Tuhan Sekalian Alam.

Amek-amek,Apak-apak terima kasih atas layanan baik.
korang sangat baik. ada jodoh,ada rezeki inshaAllah jumpa lagi :)

Ya Allah,kau limpahkanlah taufiq dan hidayah kepada seluruh masyarakat asli di Kg. Limau Gua Musang dan Kau thabatkan kami di jalan dakwah ini.
Ameen~

kamus kecil asli-melayu :
1. amek - emak
2. apak - bapa
3. baber - abang
4. sayed - adik
5. madoh - mari
6. cak - makan
7. ong - minum
8. iwek - bawa
9. chenglet - merah
10. mekmak - pulang
11. amis - kecil
12. ayak - nenek
13. oje - naik

ini sahaja yang ku ingat :D


4 comments:

  1. Singgah pagi...
    Sesekali klu di beri peluang kita untuk menyelami kehidupan kaum lain..bgs kan...:)

    ReplyDelete
  2. cikbunga tak pernah sampai lagi kat kampong orang asli ;)
    terngok org asli pun kat sepanjang jalan nak pi Rompin Pahang

    ReplyDelete
  3. Saya singgah... Area umh sya pon byk gk org asli.. :)

    ReplyDelete
  4. bestnya !! tak pernah lg join aktiviti mcm ni :)

    ReplyDelete

Terima Kasih sudi komen disini.
kalau ada masa,sudi-sudilah komen lagi :)

SEOUL, Korea (Part III)

Assalamualaikum. Anneyonghaseyo! bersambung dari Part I dan Part II mulakan pagi dengan banana uyu. satu ni 1200 won, kalau sini arou...