Sunday, May 31, 2015

Mini Contest : Non Stop Muslim

Assalamualaikum.
INI ADALAH STICKY POST.
buat julung-julung kalinya aku mengadakan mini contest di blog, bergabung dengan dua orang rakan blogger merangkap sahabat sekolah satu ketika dahulu, dijemput kepada semua untuk menyertainya :)



Mini contest : Non Stop Muslim.
By : najah, hidayah, zuhaira

Tarikh : 11 Mei - 31 Mei 2015

Hadiah :

Kategori A :
Pemenang 1xbuku
Bonus 1xmisteri

Kategori B :
Pemenang 1xbuku
Bonus 1xmisteri

Syarat syarat :
1. Wajib follow blog
Najah | Zuhaira | Hidayah

2. Wajib follow ig
Zuhaira | Hidayah

3. Buat satu entry tentang contest nie mengikut kategori yg berminat

Kategori A: penulisan
- Tulis tentang Apa yang anda dapat dari islam,Apa yang anda ingin lakukan untuk islam.


- tiada had perkataan
*nak buat quotes, cerpen pun boleh*

Kategori B: design
- Design bebas tapi bercirikan islam tak kira dalam bentuk komik atau lain-lain.

4. Tinggalkan link post tu kat komen bawah di entry nie

**** contest ini terbuka, TIDAK TERHAD KEPADA BLOGGER SAHAJA, anda boleh menggunakan medium lain 
seperti FB atau Instagram, sertakan bersama Hashtag #NonStopMuslimContest

Terima Kasih!
Good Luck :D

Tuesday, May 19, 2015

double triple busy

Assalamualaikum,
hye rindu sangat nak menaip serta bercerita!

tapi apakan daya, masa sangat mencemburui,
makin menghampiri final sem, makin sibuk bertungkus-lumus menyiapkan assignment.
makin menghampiri final exam, makin banyak kerja yang datang.
tidak mengapa, sibuk itu rahmat. lagi elok sibuk dengan kerja kebaikan daripada lengang dan terlibat dalam kerja tak berfaedah. tak gitu ke ? :D

nampak kan sibuk tu? haha *poyo*

Zuhaira, hadapilah minggu-minggu yang penuh onak duri dengan tabah.
siapkan assignment.
dan jangan lupa baca untuk exam skali sebab ukm takde study week. huhu :(

dalam kesibukan apa pun kita, jangan lupakan isu semasa.
tentang Dr. Morsi dan pelarian dari Rohingya.
Allahu Musta'an.
Ujian yang berat untuk hamba-Nya yang hebat!
:')

Sunday, May 10, 2015

Program Khidmat Komuniti

Assalamualaikum.
hye!

Program Khidmat Komuniti anjuran Fakulti Pengajian Islam (FPI) di Bandar Rinching,Semenyih untuk Gotong-royong Denggi.
pelajar tahun satu diwajibkan pergi *kalau tak wajibkan,mungkin 10 orang je pergi hehe*
walaupun awalnya rasa malas+terpaksa tapi macam redha je~
dan seronok sebenarnya! :D









nampak macam banyak bergambar dari gotong-royong kan? haha taklahh, gambar ni yang second round perumahan sebenarnya. yang first round semua khusyuk kutip sampah sampai tak teringat nak tangkap gambar dan mungkin juga standby nak lari dari anjing (even anjing digari kemas). haha :D





saja tak maw rotate, kasi senget macam kepala aku! haha >,<





melibatkan semua jabatan FPI UKM!
Mahasiswa untuk Masyarakat :)

Saturday, May 9, 2015

it's MAGNUM :D

Assalamualaikum.
hye! i'm in mood to update entries, hehe.

i got a whatsapp message from my brother who asked me even i was in college or not, he came to Bangi from Malacca. I guess he want to take me out and yes it's right but i have a duty every friday night and i switched with my friends. well, family first right? :D

and we're going here!
MAGNUM CAFE IOI City Mall,

 Cookie Monster

 Super Goji

 Recess
and this magnum win! really delicious yummy slerppp,
seriously i will choose this and Aglio Olio for next time <3


Actually we're celebrating Qalesya's mother birthday!
Happy belated birthday Kak Nad :D
Qalesya, so beautiful and cute heeeee ^__^

p/s : Their waiter just sooooo nice!

Friday, May 8, 2015

Jangan menolak kebaikan dari Allah

Assalamualaikum.
hye, semoga sentiasa dibawah rahmat-Nya :)

teringat sembang-menyembang dalam bulatan gembira semalam..


" kita di universiti bukan untuk belajar kos kita semata-mata. buka mata, buka minda, join program lain juga." 
" Apabila Allah datangkan kebaikan kepada kita, jangan kita menolak. Allah mungkin tak hantar direct, tapi Allah hantar melalui kawan-kawan contohnya : kita dapat satu mesej dari A..

-> awak, jom pergi dengar talk malam ni.
--> ok, tengok lah dulu macam mana ye. sebab nak siapkan assignment malam ni, banyak sangat bertimbun-timbun walaupun bukan nak hantar esok, tetap kena buat awal.

" Kita tak sedar bahawa sebenarnya Allah sedang memberi kebaikan kepada diri kita. Allah salurkan melalui sahabat kita. Mungkin rohani kita perlu diisi ketika itu. Ye, Allah Maha Mengetahui. Dia tahu bila dan apa kita perlu. sebenarnya takkan siap pun assignment tu bahkan mungkin malam itu kita tiada idea, otak jadi tepu, mungkin Allah tak mudahkan urusan kita mencari bahan dan lain-lain."

"Jadi, kalau ada kawan ajak pergi ummah talk atau ceramah atau bengkel, pergilah. itu merehatkan minda kita sebenarnya."

selepas aku dengar nasihat itu..
sentap jugak sebab selalu je buat alasan macam tu, astaghfirullah :(
dan semalam rasanya bagai di uji..
antara ke perpustakaan untuk assignment atau ke bengkel bahasa arab atau ke daurah kitab di masjid..
dan aku cuba ke bengkel bahasa arab, memujuk diri supaya siapkan harini je assignment itu..
Alhamdulillah, berjaya! bengkel bahasa arab dapat, assignment pun hampir siap ! yeayy aku nampak hasilnya :D


cubalah didik diri kita supaya tidak menolak kebaikan dari Allah~


Family Day Kufah part 3

Assalamualaikum.
hye :D

lama tak update blog.sebenarnya ada je nak up entry tapi hanya ada di alam idea je,tak sempat menaip.hehe.
Tak habis lagi cerita Family Day bulan 3 haritu? hahaha, well kita throwback je lerr >,<

random photo~

no caption.

 tengok si Nadhirah anyam ketupat. si Munirah pun terer. tapi si Zuhaira?
ZERO! ZERO! ngehhhh ngehhh tak pandai langsung kot. perlu ke aku belajar buat ni? takpe kot tak pandai.dear unknown future husband, saya mungkin tak pandai anyam ketupat tapi saya pandai memasak. hahaha :p

ini last aktiviti family day.
pertandingan bowling. ramai yang hebat-hebat especially budak laki la.
aku main asyik masuk longkang jer. set ketiga baru aku menunjukkan taring. cewah bajet :D
actually, last main bowling 30 Oktober 2011. perghhh lama ke lama? memang lama sangat, berzaman weh, ingat tarikh tu sebab hangout dengan bestfriends sambut birthday aku sebenarnya. hikhik. Pastu, bila nak gi main dengan kakak and abang atau kawan-kawan , asyik lane penuh je kat kb.. *sebab tu warming up yang ni sampai ambil masa dua set. hahaha (kononnya) ><*

thats all.
Happy Family Day!
once again, 
thank you for those who were struggling to make sure this programme be going smoothly.
i think no more part 4. hehe.  
Final exam around the corner, Good Luck to all my friends!
:D


Segmen Cash RM500 2015 by Aku Penghibur





{ Click banner di atas untuk sertai }

Hadiah :
RM50 Cash x 10 pemenang

Mula : 3 Mei 2015 | Tamat :17 Mei 2015


Syarat-syarat wajib :

1. Tulis entry yang bertajuk Segmen Cash RM500 2015 by Aku Penghibur

2. Follow blog  : 


3. Like Fanpage :


4. Follow instagram  :
@acik21, @sayidah napisah, @norazilah72



** idea segmen mudah ini dikreditkan pada mialiana.com

SEOUL, Korea (Part III)

Assalamualaikum. Anneyonghaseyo! bersambung dari Part I dan Part II mulakan pagi dengan banana uyu. satu ni 1200 won, kalau sini arou...