Petua menghalang semut

by - August 01, 2017

Assalamualaikum.

Semalam terbaca di FB page Mingguan Wanita (baca penuh di SINI) tentang tips atasi masalah tahi cicak merata di tepi tingkap. Dan tips yang diberikan boleh juga digunakan bagi menghalang semut yang suka melata. Jadi, iols cuba petua tersebut:


iols guna bekas ini sebab penyembur yang betul takde kat rumah. hihi

1) 1/3 cuka masakan
2) 1/3 cecair basuh pinggan
3) 1/3 air
4) Bekas penyembur





hasilnya memang sangat memuaskan. semut pun dah tak lalu area sini lagi. senang, mudah, cepat dan jimat! semua bahan ada di rumah dan lagi best sebab campuran bahan-bahan ini tidak memeningkan kepala. selamat mencuba! :)



You May Also Like

6 comments

  1. Boleh cuba petua ini.. nice sharing..

    ReplyDelete
  2. Sembur pada semut atau laluan semut? btw, blogwalking..

    http://ceritaaisyaismail.blogspot.my/

    ReplyDelete
  3. Memang menarik petua ni. Murah Pula tu

    ReplyDelete
  4. Semut byk kt umh tu, smp mop lantai guna air limau kasturi pun tetap je Ada, geram betul. Dah pernah guna cuka, tapi Ada juga, tapi blm pernah try campur cecair pencuci pinggan tu.

    ReplyDelete
  5. Ok, kat tmpt kerja banyakk..bolehla try................. tq share

    ReplyDelete

Terima Kasih sudi komen yang baik-baik :)