persepsi mereka

by - April 19, 2014

Assalamualaikum.
persepsi mereka.persepsi apakah ?
beberapa minggu lalu,aku terdengar dari mulut seseorang yang cakap macam ni ;
'alaaahhh..diorang amik STAM mesti sebab takleh masuk U.result SPM rendah la tu..'
zupppp!sedihnya hati aku dengar.kecewa sebab yang cakap tu antara orang yang aku hormati lagi sanjungi.

sebenarnya tahun lepas masa amik STAM dah ramai yang keluarkan ayat-ayat sinis.bukan aku sorang je yang kena tapi kebanyakan kawan-kawan aku pon.tapi tabahlah bila orang pandang enteng pada kita!banyak kali dah kami bercerita sesama kami.mengapa mereka memandang budak STAM begitu sekali?

memang diakui,ke-ba-nya-kan calon STAM adalah budak yang rendah result SPM,yang tak berpeluang masuk U lagi.tapi...tak semua gitu!aku dapat tawaran U,tapi aku tolak.berkeras nak amik STAM.kenapa? sebab aku rasa Allah pilihkan jalan ni untuk aku.
korang tahu tak,ada je budak straight A SPM amik STAM.so,tak perlulah nak pandang serong sangat pada calon STAM.

aku faham kenapa ada sesetengah pihak yang kurang menyokong budak bijak pandai amik STAM sebab aku pon gitu juga dulu.ada sorang senior aku,dia datang sekolah utk kongsi canne dia belajar dgn result STAM yang excellent.dia kongsi juga result SPM memandangkan ada beberapa sahabat aku yang bertanya.mak aihhh tinggi jugak SPM dia,pastu dalam hati aku cakap.. 'ish ruginya dia ni,result tinggi.patutnya dah boleh amik medic ke ape.ni amik STAM je..'
*pandangan budak pra-matang haha*
dan selepas aku betul-betul yakin nak amik STAM,barulah aku sedar apa senior aku cakap.semua orang ada pilihan masing-masing.orang-orang di sekeliling harus menyokong apa jua pilihan kita.bukan makin meruntuhkan.
dan sekarang aku berfikir lagi berfikir.takkan lah asal budak excellent je kena amik bidang sains?bidang agama macam mana? actually,setiap orang ada kepandaian dan kepakaran masing-masing.kepandaian yang tak perlu diukur dengan abjad dan angka.belajar dan cari kepakaran masin-masing!

bagi juniors aku yang dalam keraguan tu,istikharah.bila yakin dengan jawapan istikharah.go ahead!tak yah peduli apa orang nak cakap.dia nak cakap kita kolot ke ape tu kehendak dia.jadikan kata-kata mereka sebagai pembakar semangat untuk terus melangkah.
aku harap sangat,mereka yang punya persepsi negatif terhadap isu ini mampu berubah dan cuba menyokong dari belakang.tak nak sokong pon takpe tapi jagalah percakapan.fikir dulu sebelum bercakap.

smile.
because u're cute ;)

You May Also Like

4 comments

  1. salam zue,
    as for me.. manusia sudah dicemari dgn ideologi barat.
    so bagi mereka, bidang agama ini kuno malah duit gaji sikit jee..
    bagi aku, tak kisah bidang mana pun tapi kita perlu mnguasai bidang yang kita amik dan tahu serba sedikit tentang bidang lain..
    Macam aku, amik it but tiada guna kalau aku tak dapat manfaat kannya kepada
    Agama.. kekadang rasa ingin ke amik double degree utk bidang agama..
    btw, cakap manusia tak habis selagi mulut ada di muka..
    Beristikharahlah setiapa masa.. Kan Allah ada solusinya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup. Amiklah bidang mana pon. Asalkan ada manfaat bersama. Hiraukan kata2 manusia :D

      Delete
  2. alaaaaaaaaaaaaaa qila selalu jahil pasal benda cemni. Hmmm :(((
    kalau qila dengar ada org ckp cemtu lempang je hehehehhehe gurau gurau hihi
    qila baru tahu pasal STAM tahun ni heeee.
    Just go for it wak.
    Inshaallah!!!!
    moga dipermudahkan :D mulut org takleh tutup so biar je lalat masuk mulut diorang ehhehehehehe

    ReplyDelete
  3. Yup yup ! Thanks fr the support :D

    ReplyDelete

Terima Kasih sudi komen yang baik-baik :)